Kinesiotape


kinesiotape ziet u bij de de sport veel voorkomen, deze verschillen van kleur: Blauw, roze, beige, geel,… Maar wat doet zo een kinesiotape nu eigenlijk? Kan zo’n kleefband het verschil maken tussen winst of verlies? Tussen blessure of fit zijn? 
Even op een rijtje zetten…

Van waar komt het?

De veelkleurige stukjes tape die je bij atleten ziet, zijn veelal stukjes kinesiotape.
Kinesiotaping maakt deel uit van het zogeheten Medical Taping Concept, dat zijn basis vond ruim 40 jaar geleden, voornamelijk in Japan en Korea. 
Aan de basis van die filosofie ligt het feit dat spieren niet alleen nodig zijn om te bewegen, maar ook bepalend zijn voor de bloed- en lymfedoorstroming. 
Kinesiotape dient ervoor de spier goed te ondersteunen. Deze tape kan blessures verminderen of voorkomen.

Wat is het?

Kinesiotape is een elastische, katoenen tape, met anti-allergische eigenschappen. De tape heeft een gelijkaardige rekbaarheid als de huid (namelijk 140%), maar is slechts rekbaar in één richting (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Dynamic Tape). 

Wat doet het?

Voor de meeste toepassingen van kinesiotape wordt gebruik gemaakt van de rekbaarheid ten opzichte van de huid. Wanneer de tape immers wordt aangebracht terwijl de huid op rek gebracht is, zorgt de tape ervoor dat de huid wat wordt opgeheven bij het ontspannen van de spier. 
Het belangrijkst effect van deze welvingen is dat er meer ruimte ontstaat in de onderhuid, wat de doorstroming van bloed- en lymfevaten stimuleert.

Door een verbetering van de circulatie en een afname van de druk (meer ruimte = minder druk) ontstaat al snel pijndemping.
Naast dit pijndempend effect, heeft kinesiotape nog werkingsgebieden. Zo kan het – afhankelijk van de techniek van aanleggen – de tonus van de spieren beïnvloeden. De richting van aanleggen beïnvloed immers de mate van tonisatie (opspannen) of detonisatie (ontspannen) van de spier, een effect dat kan vastgesteld worden met elektro-myografisch onderzoek (EMG).